Hur kan man få kontroll över sina matkostnader? Vissa kostnader i privatekonomin är det väldigt svårt att komma runt och kunna påverka på kort sikt. Mat behöver du för att överleva. Precis som ditt boende. Du måste ju bo någonstans. Däremot finns det en hel del du kan göra för att dra ner på matkostnaderna, vilket jag tänkte gå in på lite mer i det här inlägget. Genom att vara medveten och planera dina matinköp kan du spara tusenlappar varje månad.

1. Laga storkok och kör med lunchlådor

Laga fler portioner än vad som går åt, vilket du sedan kan göra till matlådor för att ta med dig till lunchen på jobbet. Blir det väldigt mycket över så kan du även frysa in maten. Då sparar du även tid och pengar när du kanske inte orkar laga mat, och slipper köpa snabbmat eller restaurangbesök för jobblunchen.

2. Kasta ingen mat

Ett annat sätt att sänka dina matkostnader är att inte slänga mat i onödan bl.a. att se till att ta vara på råvaror och färdiga rätter du har hemma. Håll koll på vad du har i din frys, och det finns många saker du kan frysa in för att bevara dom längre. Exempelvis frukt så som äpplen, bananer och färska grönskar går utmärkt att frysa in och göra en smoothie av. Ett smart sätt att håll koll på mat som håller på att gå ut är att anpassa en hylla eller låda i kylskåpet för sådant du behöver äta upp innan det går ut.

3. Handla inte när du är hungrig

Handla inte mat när du är hungrig! Du kommer garanterat göra onödiga varor bara för att du är sugen på något gott.

4. Undvika att småhandla för att minska dina matkostnader

Planera vad du ska handla veckovis eller per månad. Genom att ha koll på vad du handlar slipper du göra flera onödiga små inköp och riskera att köpa sådant du inte behöver. Konsekvensen av detta blir att du minskar dina matkostnader.

5. Använd billiga råvaror

Använda billiga och prisvärda råvaror, exempelvis spannmål, bönor och linser. Pasta och ris är billigt. Många rotväxter så som potatis, kål och morötter är ofta väldigt billiga grönsaker. Ägg är ett billigt protein som man kan göra mycket av, exempelvis omelett.

6. Baka själv

Om du tycker det roligt att baka kan du spara mycket pengar på att storbaka ditt eget bröd ett par gånger i månaden. Bakar du exempelvis frukostbrödet själv kostar det bra en bråkdel av vad du behöver betala i butik för en färdig limpa. Du kan även baka nyttiga kakor, pajer och andra bakelser för det där sötsuget. Jämfört med att köpa i butik sparar du på dina matkostnader genom att baka själv. Dessutom får du bättre kontroll över vad som faktiskt hamnar i det du bakar, exempelvis hur mycket socker du tillsätter.

7. Ha med egna matkassar

Skaffa tåliga, återanvändbara shoppingsbags eller tygkassar när du handlar mat. Ha ett par stycken i ryggsäcken eller i bilen så har du alltid med dig när du behöver handla något efter jobbet eller när du är ute på andra ärenden. På så sätt slipper du lägga pengar på onödigt dyra matkassar.

8. Kort datum – perfekt för att sänka dina matkostnader

Håll utkik på produkter eller varor med kort datum – ett bra sätt att spara pengar och även bra för miljö då matbutiken slipper slänga mat som utgått. Hemköp brukar exempelvis markera dessa med en röd prislapp där rabatten dras i kassan. Alternativt kan du handla på Matsmart som säljer många varor med korta eller ibland passerade bäst före-datum. Ett perfekt sätt att sänka dina matkostnader på!

9. Komplettera med frysta grönsaker

Många frysta grönsaker kostar i genomsnitt mindre än färska grönsaker. Det betyder inte att de är mindre näringsrika för det. Du kan i många fall även få flera typer av ekologiska grönsaker i frysdisken också. Fungerar jättebra att kombinera med andra färska grönsaker.

10. Ta till vara på tillfälliga reor

Handla ofta dyra varor efter storhelger – då reas de ut och du kan spara väldigt mycket pengar. Exempelvis efter julen brukar julskinka och rökt lax vara prisvärt. Efter påsken är det bra att passa på att köpa ägg och kyckling.

11. Jämför matpriserna online

Det finns flera bra hemsidor där du kan jämföra olika matbutiker, exempelvis Matpriskollen, Matspar.se och Smarto. De sistnämnda har en väldigt bra prisjämförelse som uppdateras varje vecka. Där kan du lätt få en överblick vart det är billigast att handla de vanliga varor, som är baserat på SCB:s statistik över svenskarnas inköpsvanor.

12. Handla råvaror efter säsong

Försöka att handla råvaror efter säsong. Då är de i regel mycket billigare. Till exempel brukar det finnas mycket billiga rotfrukter på hösten.

13. Undvik färdiglagad mat

Köp inte färdiglagad mat – det är ofta onödigt mycket dyrare än att laga rätterna själv och ofta smakar de inte heller något vidare. Det är inte heller speciellt nyttigt och inte alls miljövänligt. Visst kan det ibland vara bra att ha något färdiglagat i frysen om man har helt slut på ideér vad man ska laga eller inte har tid.

14. Odla kryddor och örter hemma

Har du en egen tomt eller stor balkong kan du odla flera kryddor själv. Till exempel basilika, mynta, rosmarin, dill, gräslök och persilja. Det blir garanterat mycket billigare än att köpa dessa örter i butik varje gång du behöver dom. Det är även möjligt att odla tomater, sallad, potatis och morötter med enkla grödor i trädgårdslandet.

15. Bli medlem i kundklubbarna

Bli medlem i så många kundklubbar som du har möjlighet att handla hos. Då kan du samla poäng och även ta del av prisvärda kampanjer som enbart erbjuds till medlemmar. Hemköp har exempelvis kundveckor där du kan handla många varor för 20 kr eller produkter då får helt gratis som ”trogen kund”. I många fall kan du även koppla ditt vanliga betalkort så att du inte glömmer att få bonuspoängen.

Vill du har fler matspartips kan du läsa detta inlägg som vi skrev tidigare.

Har du några tips på hur du sänker dina matkostnader? Hur gör du när du handlar mat? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Matsmart vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Kate RemmerUnsplash

Previous articleMånadsredovisning – April 2022
Next articleInvestera i råvaror 
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
11 månader sedan

[…] Läs hela inlägget av Sparpatrullen här –> Så kan du sänka dina matkostnader […]