Att inflationen gått upp i Sverige och över hela världen har nog inte undgått någon. När inflationen blir högre betyder det att priserna stiger i allmänhet, vilket betyder att du kan köpa färre saker för samma mängd pengar – för närvarande ligger inflationen på 9,7% och går högre. Med räntorna sannolikt att fortsätta stiga under de kommande månaderna, kan du uppleva dig själv fattigare än du var för några månader sedan!

Vad kan du göra för att skydda dig mot högre räntor och stigande inflation? Här är några förslag …

Aktier och fonder

Har du redan det mesta av ditt sparande på börsen? Bra – då kan du sitta stil i båten och låta dina pengar vara kvar där tills börsen återhämtar sig. Det finns lite anledning att försöka förutspå vilken typ av bolag på börsen som kommer gå bra härnäst i detta osäkra börsklimat. Så länge man har investerat brett (exempelvis i globala indexfonder), spridit risken genom att investera i flera aktier eller fonder, och sparar långsiktigt finns det lite att oroa sig för.

Sparkonto

När inflationen minskar värdet på pengar vill du helst inte ha en massa kapital på ett bankkonto utan ränta. Ett sätt att motverka värdeminskningen är att hitta en bank som erbjuder någon form av ränta på dina pengar. Det behöver nödvändigtvis inte vara samma bank där du har lönekonto eller bolån. Det finns många andra bankar som erbjuder hög sparränta. Läs gärna detta inlägg på förslag på aktörer som erbjuder räntor med fria uttag. Vill man inte flytta pengar till ett annat sparkonto kan det även vara lämpligt att flytta en del pengar till fonder istället då det sjunkit mycket på börsen. Gärna i breda indexfonder.

Guld

Att investera i fysiskt guld är ett annat populärt sätt att skydda dina besparingar mot inflation, även om du behöver en betydande initial investering för att börja göra någon betydande avkastning. Fördelen med att investera i fysiskt guld är att det är en påtaglig tillgång som du kan hålla i din hand, och det kräver ingen expertis eller tidigare erfarenhet för att hantera det effektivt. Å andra sidan tenderar den att vara mindre volatil än andra typer av investeringar som aktier och aktier, och den kanske inte ger lika mycket inkomst som andra typer av investeringar.

Ett annat alternativ är att sätta dina pengar i en fysisk guld-ETF (Exchange Traded Fund). Dessa erbjuder ett enkelt sätt att investera i fysiskt guld utan att behöva köpa och lagra den fysiska tillgången själv. Du kan investera dina pengar i en mängd olika ädelmetaller och det finns flera alternativ för närvarande tillgängliga på både Avanza och Nordnet. Guld ger dock ingen direkt avkastning som andra investeringar (aktier och fonder), utan mer som ett sätt att skydda att dina tillgångar tappar värde. Du kan läsa mer om detta i det här inlägget.

P2P-utlåning

P2P-utlåningssajter (eng. peer-to-peer-lending) erbjuder också ett sätt för sparare att skydda sig mot inflation, med avkastning vanligtvis i höga ensiffriga siffror. Även om risken för krasch är högre än med andra typer av investeringar, kan du dra fördel av diversifieringen som erbjuds av P2P-utlåning för att minimera risken. Minsta investeringsbelopp tenderar att vara lägre än med de flesta andra typer av investeringar, så du behöver inte spendera en förmögenhet för att komma igång.

Vad gör du för att skydda din ekonomi mot inflationen? Sparar du exempelvis råvaror eller har du pengar på ett sparkonto med hög ränta? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Freepik

Previous articleÖkade kostnader, sparkvot och corona
Next articleMånadsredovisning – Oktober 2022
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer