Black Friday

Så slipper du bli lurad på Black Friday

Nu har hösten kommit och det innebär även att många butiker förbereder sig för både Black Friday och Cyber Monday-kampanjer. Dessa har blivit mycket populära shoppingdagar de senaste åren där flera återförsäljare bjuder på riktigt fina rabatter. Ofta har du möjlighet att göra en hel del fynd, men i flera fall är det inte alla produkter med nedsatt pris som är riktigt prisvärda – tvärtom höjer många aktörer priserna före Black Friday, för att sedan verka som de sänkt priserna ordentligt inför den stora shoppingveckan.

Black Friday-shoppingtips för att inte bli lurad

– Använd prisbevakningsverktyg. Vill du slippa bevaka en massa produkter för att veta när de sänker priset? Utnyttja bevakningsverktygen som redan finns i Prisjakt och Pricerunner! Skapa en lista av de varor du är intresserad och ställ in så att du får en epost-notis om den går ned i pris. Eftersom detta sköts automatiskt slipper du gå in och kolla ifall en vis produkt är på rea eller inte.
Avregistrera dig från nyhetsbrev. Kanske det bästa sättet att slippa bli lurad är att helt enkelt avregistrera dig från samtliga nyhetsbrev! Då slipper du översvämmas av reklam med erbjudanden på produkter eller tjänster som du inte behöver.
– Kolla upp prishistoriken. Ett annat bra tips är att kolla upp prishistoriken innan du slår till. Både Prisjakt och Pricerunner har statistik över prisutvecklingen på många produkter. På Prisjakt kan du även få upp vilka butiker som sänkt eller höjt priserna i närtid. Då kan du lätt se vilka aktörer som är seriösa och ifall kampanjpriset verkligen är ett bra erbjudandet.
– Sätt upp en budget. Bestäm dig i förväg hur mycket du har tillgängligt och vill spendera. På så sätt slipper du handla på kredit eller faktura när Black Friday-veckan är över.
– Kolla upp varorna på nätet. Ibland kan du hitta de allra bästa erbjudandena online. Bara för att en butik annonserar stora prissänkningar innebär de inte att de är det billigaste alternativtet – väldigt många aktörer höjer sina pris alldeles innan Black Friday för att få det att verka som ett riktigt bra köp.

Vill du ha fler tips hur du undviker onödiga impulsköp kan du läsa detta inlägg.

Hur gör du under den kommande Black Friday-kampanjerna? Något du inväntar eller sker dina köp mer spontant? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Markus Spiske