Hur mycket av lönen ska man spara?

Pengar är en av de största bekymren som människor har. Hur ska jag betala mina räkningar? Hur ska jag spara till pensionen? Detta är vanliga frågor som människor ställer sig själva. Svaret på båda dessa frågor är oftast detsamma: spara 10 procent av din lön så snart du får den. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera varför en tidig investering kan innebära en lyckligare framtid för dig och dina nära och kära.

Varför investera tidigt?

Att investera tidigt har många fördelar. För det första har du mer tid att låta din investering växa. Ju tidigare du börjar investera, desto längre tid har dina pengar att växa. Detta är särskilt fördelaktigt om du är ung och precis har börjat din karriär. Du kanske inte tjänar så mycket pengar just nu, men om du börjar investera nu kan du senare gå i pension på ett bekvämt sätt.

En annan fördel med att investera tidigt är att det kan bidra till att minska stressen i ditt liv. Om du ständigt oroar dig för pengar kan det ta hårt på din hälsa. Genom att investera tidigt och ofta kommer du att vara mindre benägen att oroa dig för pengar i framtiden. Detta kan leda till ett friskare och lyckligare liv överlag.

Varför spara just 10 procent av lönen efter skatt?

Om du vill spara pengar långsiktigt är den gyllene regeln att sätta upp ett sparande på ungefär 10 procent av din lön varje månad. För över pengar till fondkontot så fort lönen kommer in på kontot, istället för att vänta tills lönen nästan är förbrukad i slutet av månaden. Detta blir ett snitt på cirka 2 500 kronor baserat på medellönen i Sverige enligt statistik från SCB.

Föreställ dig vad som skulle hända om du hade en buffert på 25 000 kronor på ditt fondkonto och bestämde dig för att bara sätta in 2 500 kronor per månad. Under längre perioder kommer detta att växa till en ganska imponerande summa; trots allt har det uppskattats att sparare som investerar på Stockholmsbörsen kan förvänta sig cirka 7 procent avkastning på sina investeringar! Det kommer att ta knappt två decennier innan du når en miljon kronor. Du kan alltid göra det lilla extra och spara ännu mer. Fördubbla ditt sparande till 5 000 kronor i månaden så sparar du till en miljon på bara 11 år!

Genom att investera tidigt kan du minska stressen i ditt liv, få mer tid för dina pengar att växa och på det hela taget leva ett lyckligare liv. Så vad väntar du på? Börja investera idag! Ditt framtida jag kommer att tacka dig 🙂

Läs mer i det här blogginlägget om hur du kan börja investera.

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Rafael Cisneros Méndez från Unsplash

Previous articleBästa indexfonderna 2022 – här är fonderna du ska satsa på [STOR GUIDE]
Next articleVad är cashback? Så här fungerar det
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
1 år sedan

[…] Du måste räkna ut hur mycket pengar du kommer att behöva ha sparat och sedan måste du göra en ekonomisk plan. Med hjälp av sparkalkylatorn nedan kan du räkna ut din pensionsprognos och hur mycket pengar du […]