Med en större summa pengar utbetalade i handpenning för lägenheten vi sålde förra månaden har jag letat efter ett sparkonto med ränta. En förklaring till detta är att kapitalet kommer bara behöva ligga där i ett par månader. I det här fallet kan det var trevligt att få ut den högsta sparräntan utan att behöva binda sig.

Varför vill man ha pengarna på ett sparkonto med ränta?

Framförallt är det bättre än att enbart låta dom ligga på ett lönekonto med nollränta. Sedan är det utmärkt att ha likvida medel sparande på ett sparkonto som ett buffertsparande. Detta är något vi själva gör med kapital som vi inte har investerade på börsen.

Vart kan man hitta ett sparkonto med sparränta?

Det finns flera aktörer som erbjuder sparkonto med ränta, framför allt fintech-bolag så som Lunar och Rocker, men även mindre banker så som Collector, Marginalen Bank och SevenDay. Så vitt jag känner till är det inga storbanker som erbjuder sparkonto med ränta. Oavsett kommer nedan en jämförelse mellan de som erbjuder högst ränta, insättningsgaranti och fria uttag. Alltså så länge du inte väljer ett fasträntekonto med bindningstid (se tabellen nedan)

Observera att listan enbart är ett urval av banker som erbjuder sparkonto med ränta. Kort sagt finns det sannolikt många flera banker på marknaden. Finns någon tjänst som du tycker vi bör ha med på listan? Mot bakgrund av detta får du mer än gärna maila eller kommentera nedan så uppdaterar vi inlägget!

Sparkonto med ränta och insättningsgaranti

Rörligt6 månader12 månader36 månader
Lunar1,75%
Rocker0,85%1,65%2,10%
Klarna1,30%1,80%2,60%2,95%
Collector Bank0,65%1,05%1,40%
Marginalen Bank0,55%1,30%1,50%
Northmill Bank1,10%1,60%
Svea Bank1,80%2,75%2,95%
Qliro1,60%2,80%
Komplett Bank1,00%
Bigbank1,10%1,50%1,91%
SevenDay Bank1,05%1,10%1,30%1,60%

Lunar

Lunar sparkonto med ränta

Lunar beskriver sig själva som en modern bank som inte är ute efter att ersätta din befintliga bank: de vill fungera som en komplement. De har en smidig app som gör att du får bättre koll på din ekonomi och vart du spenderar dina pengar på. Finns även verktyg för att investera i aktier, ETF:er och kryptovalutor.

Med Lunars sparkonto har du fri uttag och en sparränta med 1,75%, vilket är de högsta du kan hitta på ett rörligt konto. Räntan betalas ut till sparkontot månadsvis. I och med att Lunar Bank är ett danskt företag, så gäller den danska insättningsgarantin upp till 100 000 euro. Lunar erbjuder enbart konton utan bindningstid.

Läs mer om Lunars sparkonto här.

Rocker

Rocker sparkonto med ränta

Rocker började som ett svar på ”Hur borde en bank fungera?”, och den frågan genomsyrar hela organisationen enligt företag. Deras ambition är att skapa enkla lösningar så att man har full koll på sina pengar. Suverän support när du behöver hjälp som går att kontakta via telefon och chatt direkt i appen.

Fria uttag och en sparränta upp till 1,45% beroende på vilket Rockerkonto man kör med. Du kan enbart spara upp till 50 000 kr med den högre räntan – alla pengar sparande utöver detta så sjunker räntan till 0,89% istället. Själva har vi våra likvida medel hos Rocker, vilket fungerar bra. Lätt att flytta över pengar via Swish, Trustly (banköverföring) eller direkt från Rockerkortet. Du kan även binda dina pengar mellan 6 månader till 1 år för högre ränta. Dock är detta ej lika lönsamt för de som redan har Rockerkortet Premium.

Läs mer om Rockers sparkonton här.

Klarna

Klarna sparkonto med ränta

Klarna kräver nog ingen större introduktion, utan de flesta har nog stött på företag när de handlar online. Stora som små aktörer använder Klarnas betalningstjänster. De är även börsnoterade och finns över hela världen. Klarna erbjuder fri uttag om du väljer ett rörligt sparkonto där du får 1,30% ränta. Räntan får du utbetalat till kontot den första dagen i varje månad, vilket är samma upplägg som Rocker har. Du kan få detta direkt via Avanza, dock får du enbart 0,95% istället. Det finns också flera alternativ om du vill binda pengarna för högre ränta, där du kan få upp till 2,95% i 36 månader. Notera att enbart en insättning är tillåten på fasträntekontorna.

Läs mer om Klarnas sparkonton här.

Collector Bank

Collector sparkonto med ränta

Collector Bank har funnits sedan 1999 där de under de första åren endast var verksamma inom hanteringar av krediter. Under 2003 byter banken till en ny inriktning och blir ett kreditmarknadsbolag med egna produkter. Du har säkerligen stött på Collector Bank om du handlat på nätet i Norden. De äger en tjänst som heter Walley (tidigare Collector Payments) som erbjuder finansiella lösningar för både företag och privatpersoner. Sammanfattningsvis betalar Collector sparräntan vid utgången av varje år.

Läs mer om Collectors sparkonton här.

Marginalen Bank

Marginalen Bank är en svensk nischbank som erbjuder finansiella tjänster mot privat- och företagsmarknaden. Banken grundades 2010 i samband med Marginalens köp av Citibanks svenska konsumentverksamhet. De erbjuder bl.a privatlån, betal- och kreditkort samt olika former av sparkonto med ränta till privatpersoner. Banken erbjuder ett rörligt sparkonto med 0,55% ränta, vilket är helt okay men längre än konkurrenterna. De har även fasträntekonton upp till 1,50% ränta. Något som bör uppmärksammas är att ifall man binder pengarna så betalar Marginalen räntan efter att spartiden gått ut. Du kan endast göra en insättning på dessa konton.

Läs mer om Marginalen Banks sparkonton här.

Northmill Bank

Northmill är ett fintech-bolag med svensk banklicens som har visionen att förbättra människors privatekonomi, erbjuda handlare smarta lösningar och sudda ut gränserna mellan in-store och online. Banken erbjuder ett generöst konto med en rörlig sparränta på 1,10%, vilket är ett av de högsta du kan få. De har även ett fasträntekonto med en sparränta på 1,60%. Kör du med ett bundet konto så behöver du känna till att sparräntan betalas vid periodens avslut. Du kan endast göra en insättning med ett sparkonto från Northmill Bank.

Läs mer om Northmills sparkonton här.

Svea Bank

Svea är en koncern med finansiell verksamhet i ett flertal europeiska länder. Med fyrtio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet är de ett naturligt val för många företagare när de behöver en finansieringspartner. De är verksamma inom tjänster som företagslån, krediter, fakturaservice, factoring, fakturaköp, kreditinformation och inkasso har vi bland annat smarta betallösningar för e-handel, mobil och butik. Vi erbjuder även lån och sparande för privatpersoner. Har tidigare använt Svea och deras sparkonton, vilket fungerade fint. De erbjuder ett rörligt konto med 1,80% ränta, vilket är det högsta sparräntan man kan få just nu, vilket även Lunar erbjuder, samt fasträntekonton med upp till 2,95% och bundet i 3 år.

Läs mer om Svea Banks sparkonton här.

Qliro

Qliro har funnits sedan 2007 och är verksamma inom e-handel och finansiella tjänster. De ingår i den digitala marknadsplatsen CDON, klädbutiken Nelly och kreditmarknadsbolaget Qliro. Qliro erbjuder två sparkonton, ett med fri uttag med 1,10% ränta samt ett kontot som är bundet i 12 månader med 1,70% ränta. Detta är även den högsta räntan jag kunde hitta genom att binda pengarna i 12 månader. Helt rimligt om du vet att du inte behöver pengarna inom ett år.

Läs mer om Qliros sparkonton här.

Komplett Bank

Komplett Bank beskriver sig själva som en nischbank och har erbjudit finansiell flexibilitet till privatpersoner sedan 2014. Hos dom kan du få blancolån, kreditkort, betalningsfinansiering och sparkonto. De hade även ett av de mest fördelaktiga cashback kreditkorten (innan Rocker tog den platsen), vilket jag skrev om tidigare här. Banken erbjuder ett så kallat högräntekonto med en effektiv årsränta på 1,00%. Eftersom företaget är norskt så gäller norsk insättningsgaranti upp till 100 000 euro.

Läs mer om Komplett Banks sparkonton här.

Bigbank

Bigbank är en internationell bank med personliga produkter och tjänster. Den svenska filialen öppnade i början av 2012 i Stockholm som en filial till den estniska banken Bigbank AS. Med över 10 000 kunder i Sverige fortsätter vi att framgångsrikt att utveckla våra finansiella tjänster inom lån och sparande. I jämförelse med de andra aktörerna erbjuder Bigbank inget konto med rörlig ränta – du kan enbart öppna fasträntekonton, där de minsta tiden ligger på 6 månader. De erbjuder den högsta räntan på 1,95% sparränta bunden till 36 månader. I och med att Bigbank är baserat i Estland så gäller den estniska insättningsgaranti på 100 000 euro.

Läs mer om Bigbanks sparkonton här.

SevenDay Bank

SevenDay är en dansk bank som tillhör BNP Paribas koncernen som är verksamma i mer än 30 länder världen över. Deras mål är att erbjuda attraktiva, prisvärda och lättillgängliga spar- och låneprodukter till konsumenter. Banken står för ett tryggt och lönsamt sparande och omfattas dessutom av den statliga insättningsgarantin precis som de andra aktörerna. SevenDay Bank är en filial till danska Express Bank A/S. Likt de andra bankerna på listan erbjuder SevenDay både konton med rörlig ränta (1,05%) samt fasträntekonton upp till 1,60% om du binder dig i 36 månader.

Läs mer om SevenDay Banks sparkonton här.

Som tidigare nämnts är listan ett urval av aktörer som finns att välja på och ej heltäckande. Vi kommer uppdatera inlägget ifall det tycker upp andra intressanta banker som erbjuder sparkonto med hög ränta och fria uttag.

Vad använder du för sparkonto? Kör du med någon nischbank eller lämnar du bara pengarna på lönekontot? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Miles Burke från Unsplash

Previous articleGenomgång av sparportföljerna
Next articleSlut på semestern – tillbaka till verkligheten
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer