– Inlägget innehåller samarbetslänkar för Avanza, Nordnet och SAVR –

Vad är skillnaden mellan ett kortsiktigt sparande och ett långsiktigt sparande? Spelar det någon roll hur du sparar dessa pengar? Vad behöver man tänka på om man har ifall man har större delen av sitt sparande på börsen och behöver sitt kapital för oförutsedda utgifter?

Skillnaden mellan att tänka kortsiktigt och långsiktigt

Det finns flera olika sätt att spara på, beroende på vad sparande är tänkt att används till och vilken risk du vill ta. Därför behöver du fundera på om du ska spara pengarna på kort eller lång sikt, och vad som passar dig bäst.

Kortsiktigt sparande

För ett sparande på kort sikt gäller det att framförallt ha pengarna lätt tillgängliga. Det kan vara allt från att kunna ha ett buffertkonto för oförutsedda utgifter, eller ett sparmål som en utlandsresa. Ett bra sätt att spara dessa pengar på är att ha det på ett vanligt sparkonto, gärna med lite ränta. Varför vill man undvika att ha buffertsparandet på börsen? Jo, du risker inte att pengarna minskar i värde när du verkligen behöver det. Däremot ska du inte heller ha för mycket pengar i buffertsparande.

Själv har vi en buffert på cirka fem månaders utgifter. Du kan ha mer eller mindre beroende på din familjesituation. Man behöver nog inte lika mycket om man bor ensam eller inte har några barn exempelvis.

Här är några exempel på kortsiktiga sparmål:

– Buffertkonto för oförutsedda utgifter
– Semestersparande
– Sparande till bil

Långsiktigt sparande

Här vill du sätt upp ett sparande på längre sikt där målet är att känna sig tryggare inför framtiden. Det kan vara att spara lite extra till pensionen eller kanske drömmen om att kunna flytta till en alldeles egen lägenhet. Ett bra sätt att spara dessa pengar är i ett Investeringssparkonto (ISK) där du kan samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper. Du skapar lättast ett ISK via fondmäklarna Nordnet eller Avanza. Även SAVR är ett bra alternativ om du vill ha lite lägre fondavgifter. Dock har de enbart fonder, inga aktier.

Själv kör vi mestadels med fonder – men vi har även en skvätt med aktier. Du kan se portföljen i dess helhet här.

Här är några exempel på långsiktiga sparmål

– Kontantinsats till lägenhet
– Pensionssparande
– Renovera eller bygga hus
– Spara till barn

Läs gärna det här inlägget om hur du kommer igång med ett fondsparande.

Hur delar du upp ditt sparande? Blandar du olika sparformer eller kör du enbart med fonder?

Friskrivning: Inlägget innehåller samarbetslänkar till Avanza och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Towfiqu Barbhuiya

Previous articleNytt innehav: PLUS Småbolag Sverige Index
Next articleKlipper Klarnakortet – och byter till Rocker
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer