Att blir ekonomiskt oberoende är en viktig del av få bättre kontroll över sin privatekonomi. Ju tidigare du kan komma dit, desto bättre. Det finns några saker du kan göra för att komma dit snabbare.
Ha koll på dina utgifter
Få ordning på din privatekonomi genom att räkna ut dina utgift
Se först till att du har koll på dina utgifter. Skriv ned dina utgifter i en månad eller två och se var du kan minska eller ta bort helt. Om du har en specifik kostnad som driver upp dina utgifter, försök att skära ner på det också.
Skapa en budget
En bra budget gör det lättare att organisera sin privatekonomi
För det andra, skapa en budget. En budget är ett bra sätt att organisera sin privatekonomi och se vart pengarna går. Det kan också hjälpa dig att ta reda på vilka utgifter du kan minska. Ett populärt sätt att skapa en enkel budget är enligt 50/30/20-metoden där du delar upp dina utgifter i tre procentuella kategorier: 50 procent står för fasta utgifter. Här ingår exempelvis hyra, bolån, försäkringar, mat etc. 30 procent står för flexibla kostnader. Här kan du ha med kläder, resor, nöjen, mobilräkning, streamingtjänster etc. 20 procent består av sparande och skuldminskning. Här kan du lägga undan pengar för en budget, betala av skulder, eller investera.
En annan populär modell är 80/20-metoden, vilket är något förenklad version av 50/30/20-metoden. Det kan vara passande för dig som inte gillar att räkna på alla utgifter, men ändå vill ha någorlunda kolla på vart pengarna tar vägen. Med den här metoden lägger du helt enkelt undan 20 procent av din lön på sparandet. Exempelvis till en buffert, målsparande, pensionen eller investeringar. Resten lägger du sedan på dina fasta och rörliga kostnader.
Det bästa är att du lägger till ett automatiskt sparande för detta så att pengarna dras direkt när du får lönen. Superenkelt att lägga upp ett autogiro via valfri nätmäklare.
Minska dina skulder
Betala av skulderna med högst ränta först
För det tredje, fokusera på att minska dina skulder. Förslagsvis, betala av skulderna med högst ränta först – och betala resten av skulderna så att räntan inte går upp eller stannar på samma nivå. På detta viss blir slutsumman mindre i slutändan. När du har mer svängrum i din budget, gå vidare till din nästa skuld.
Om du behöver hjälp med att betala ner din skuld kan du kontakta en finansiell rådgivare eller höra av dig till din bankman. De kan hjälpa dig att skapa en plan och minska dina skulder. De kan också prata med dig om andra alternativ för att betala av din skuld. Du kan även kontakta Konsumentverket för stöd.
Ligger det riktigt illa till kan du också kontakta Kronofogden och ansöka om skuldsanering. Detta kommer givetvis inte att lämna dig med en mängd alternativ i närtid, men de hjälper dig att komma ur skulderna snabbare och få kontroll över din privatekonomi igen. Observera att det är väldigt svårt att bli beviljad skuldsanering och att du behöver vara oförmögen att betala av skulderna.
Steg för att få kontroll över din privatekonomi
1. Skriv ned dina utgifter och lär dig vart dina pengar går. Använd en gratis app så som P.F.C eller Rocker (värvningslänk) för att hålla reda på din ekonomi och hjälpa dig att hantera dina pengar bättre.
2. Skapa en budget och ta reda på hur du sparar pengar på dina utgifter. Prova gärna 50/30/20-metoden eller 80/20-metoden. Ett bra sätt att börja om du inte har någon aning om hur du skapar en budget. Försök också hålla koll på dina utgifter för att se vad dina största utgifter är och hur du kan spara pengar inom dessa områden.
3. Betala av skulderna med högst ränta först och gå sedan vidare till din nästa skuld. När din dyraste skuld är betald bör du ha lite extra pengar att använda till att betala av dina andra skulder. Om du vill ha ytterligare hjälp med att ta reda på hur du kan minska din skuld, prata med en finansiell rådgivare eller en bankman.
Om du funderar på att bli ekonomiskt oberoende eller få bättre kontroll över din privatekonomi hoppas jag dessa tips kan hjälpa dig – och för att du ska kunna uppnå större ekonomisk frihet. Oavsett ifall du strävar efter att kunna bestämma över din egen tid, sluta jobba tidigare eller ha guldkant på tillvaron senare i livet.
Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar för Rocker, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Ben White på Unsplash