Vad gör man när allt blir dyrare?

Det har nog inte undgått något att det blivit allt dyrare i matbutikerna – inflationen stiger, vilket leder till högre prisökningar och stigande räntor. Både högre el- och drivmedelskostnader är också bidragande faktorer. Men hur ska man hantera en sådan situation?

Flera matvaror har blivit betydligt dyrare än vanligt. Priset på kaffe har nästan gått upp 30 procent på ett år. Många grönskar och fruktar har också blivit dyrare, exempelvis tomtar, päron och apelsiner. På grund av kriget i Ukraina har även vetepriset och andra spannmål ökat, vilket leder till dyrare frukostbröd. Kan även ha med att elkostnaderna gått upp som också påverkar den ökade kostnaden för bröd.

Enligt statistik från SCB såg det ut så här under februari månad:

Matprodukter som blivit dyrare de senaste tolv månaderna:

ProduktPrisökning i procent
Kaffe+29,5
Tomater+29,4
Päron+24,8
Färsk lax+21,2
Apelsiner+16,8
Djupfryst frukt och bär+13,5
Grovt bröd+12,1
Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

Matprodukter som blivit billigare de senaste tolv månaderna:

ProduktPrissäkning i procent
Purjolök-45,0
Avokado-21,1
Äpplen-3,8
Blomkål-3,8
Gul lök-3,2
Sylt och marmelad-2,9
Nötter och torkad frukt-1,7
Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

Här kommer några tips på vad du kan göra

Gör en budget! Se över vilka utgifter du har i varje kategori, exempelvis bostad, transport, livsmedel, shopping och nöje, sparande – och gör en budget som är rimlig i förhållande till din inkomst. Glöm inte att prioritera sparandet!
– Se över dina elkostnader. Stäng av elektriska prylar helt istället för att sätta dem i stand-by eller viloläge. Stäng av datorn och TV:n när du inte använder det. Skaffa ett grenuttag med strömbrytare så kan du smidigt stänga av flera apparater helt och hållet. Alternativt kan du köpa en fjärrströmbrytare som gör det möjligt att sköta avstängningen via en app, exempelvis från IKEA eller Kjell & Company.
– Planera dina matinköp och bunkra när det är billigt. Gör en veckomatsedel baserat på vad som är billigt just den veckan. Många matbutiker har tillfälliga kampanjer eller rabatter för kunder som är medlemmar. Det kostar ofta inget att vara medlem i flera butikkedjor. Passa på att bunkra och köp lite mer när det är extrapris. Varor som har lång hållbarhet, så som pasta, böner, linser etc.
Använd cashbacktjänster för dina onlineköp. Använd exempelvis Cashbackshopping (värvningsslänk) och Reward Network (värvningsslänk) och få pengar tillbaka på dina onlineköp! Här kan du spara hundralappar per månad beroende på hur ofta och hur stora inköp du gör. Handlar du hellre i butik kan finns det flera betalkort med bonuspoäng eller cashback. Själv kör vi med Rocker-kortet (värvningslänk). Skaffar du Rockerkortet via min länk och gör tre köp får du 500 kr insatt på kontot! Du kan läsa mer om Rocker och erbjudandet i det här inlägget.
– Lämna bilen i garaget. Istället för att ta bilen när det är dyrt med bensin, åk kommunalt till jobbet ifall det är möjligt. Alternativt gå eller cykla istället för att ta bilen. Bra för både plånbok och hälsa.
Se även över dina återkommande utgifter. Exempelvis tidningsprenumerationer, abonnemang och andra tjänster. Behöver du verkligen abonnemang på Netflix, HBO Nordic, Viaplay och C More? Förmodligen inte så klipp bort de du inte kollar på ofta! Tidskrifter kan du ofta låna helt gratis på bibliotek också!

Vad har du för tips för att spara pengar när allt blivit dyrare? Tycker du att det är värt att jaga cashback-kampanjer eller väntar du hellre på en större rea? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Natasha ChebanuUnsplash