Vart tar alla pengarna vägen? Se över din privatekonomi med några av dessa 55 smarta spartips som får pengarna att räcka till.
Mat spartips
1. Ta matlåda till jobbet! Antigen storkok på helgen eller laga lite extra mat till middag så det blir över till lunch dagen efter. Här kan du spara tusenlappar genom att skippa den dyra utelunchen!
2. Handla på torgmarknader om möjligt. Ofta mycket billigare att köpa furkt och grönsaker än på de stora livsmedelskedjorna.
3. Skär ner på köttet. Testa t ex en vegovecka eller att bara äta kött ett fåtal gånger i veckan. Din plånbok och miljön kommer tacka dig.
4. Ta med en påse till matbutiken – på så vis sparar du minst två kronor varje gång du handlar. Handlar du t ex tre gånger i veckan och köper en påse varje gång, så blir det 312 kr på ett år – enbart för plastpåsar!
5. Gör en matbudget! Handla på veckobasis och planera dina inköp.
6. Ät mer grönt – köp frukt och grönsaker efter säsong.
7. Bunkra ordentligt när ett livsmedel är riktigt billigt, speciellt varor som har långt utgångsdatum. Går även att frysa in många färska varor.
8. Undvik att handla när du är hungrig – du kommer garanterat göra onödiga implusköp bara för att du är sugen.
9. Undvik färdigmat och dyra halvfabrikat – ofta är de dåliga med näring och smakar ofta inge gott heller.
10. Ta med kaffe hemifrån! Om du inte får gratis på jobbet dvs. Bara att ha med sig i en termos – även miljövänligt!
11. Ofta törstig? Ta med dig en vattenflaska så du slipper köpa vatten på plast-flaska – både smart och miljövänligt på samma gång.
12. Baka eget börd! En limpa i butik kostar ca 20 kronor, men om du bakar hemma så kostar den där limpan under fem kronor! Plus att det smakar mycket godare med hembakat.
13. Köp frysta bär istället för färska bär till bak eller till frukosten – det funkar nästan lika bra.
14. Plocka bär och svamp i skogen! Det är faktiskt helt gratis och framförallt mycket godare.
15. Fruktkorg på jobbet? Ta med dig en extra frukt eller två hem och ät som mellanmål.

Budget & Investering
16. Gör en budget! Se över vilka utgifter du har i varje kategori, exempelvis bostad, transport, livsmedel, shopping och nöje, sparande – och gör en budget som är rimlig i förhållande till din inkomst. Glöm inte att prioritera sparandet!
17. Sätt upp små och stora ekonomiska mål – det blir betydligt enklare att spara och dra ned på utgifterna när du har mål du vill uppnå. Exempelvis köpa dig en bostadsrätt, åka på en jorden runt-resa eller bli ekonomiskt oberoende.
18. Skaffa ett buffertkonto för oförutsedda utgifter – då slipper du sälja av dina innehav när det krisar. Gärna en månadslön eller två så att du har lite marginal.
19. Använd rätt typ av konto för ditt sparande! Om du vill placera dina pengar i aktier eller fonder bör du öppna ett investeringssparkonto (ISK). Då slipper du betala vinstskatt, istället betalar du en extremt låg schablonskatt på hela ditt innehav.
20. Lämna inte pengarna kvar för länge på ett lönekonto utan ränta! Öppna ett sparkonto på någon av nischbankerna eller nätmäklarna så som Avanza så får du högre ränta.
21. Spara på ett sätt som passar dig. Räntesparande eller t ex på en aktiedepå med räntefonder – detta är relativt tryggt men ger inte lika hög avkastning som att spara i fonder eller aktier. Det sistnämnda till högre risk.
22. Sprid dina risker och diversifiera din portfölj – dvs köp inte bara en aktie eller fond, utan välj flera olika typer. Läs mer om riskspridning här.
23. Sänk dina räntekostnader genom att amortera eventuella lån du har. Ju mer du kan betala av för stunden ju lägre blir din månadskostnad framöver.
24. Samla dina abonnemang – exempelvis för TV, mobiltelefoni och bredband, hos en och samma leverantör så kan du ofta få ett mer förmånligt erbjudande.
25. Betala alla räkningar i tid slipp och påminnelseavgifter.
26. Jämför olika tjänster – använd onlinetjänster för att jämföra elavtal, mobilabonnemang, TV etc.
27. Se även över dina återkommande utgifter! Exempelvis tidningspremunerationer, abonnemang och andra tjänster. Behöver du verkligen abonnemang på Netflix, HBO Nordic, Viaplay och C More? Förmodligen inte så klipp bort de du inte kollar på ofta! Tidskrifter kan du ofta låna helt gratis på bibilotek också!
Resande & Transport
28. Lämna bilen hemma – åk kommunalt till jobbet om det är möjligt.
29. Ta cykeln! Gå eller cykla till jobbet ibland istället för att ta bilen. Bra för både plånbok och hälsa.
30. Planera din semesterresa i god tid för att spara pengar. Res gärna på udda datum och undvik de nationella loven samt helger då priset är som högst.
31. Boka billig flygresa med ett lågprisbolag – sedan ordnar du med boendet själv via andra sajter som Hotels.com eller Booking.com. Här kan du spara hundralappar istället för att boka ett dyrare flyg med hotellpaket. Passa på att använda cashbacktjänster så som MyBonus, Cashback Ninja eller Reward Network för ännu mer rabatt på din vistelse! Dock är detta mer lämpligt om ett par år ?
32. Se över reseförsäkringen– kolla ifall du redan har reseförsäkring i samband med kortköp.
33. Undvik att köpa en ny bil ifall du kan. Köp gärna en billig begagnad bil som var godkänd i förra besiktningen men se till att den inte drar alltför mycket bensin.
34. Tanka billigare – kolla upp var i din omgivning som bränslet är billigast och tanka bilen där. Tar du bilen ofta kan det var värt att skaffa ett särskilt tankkort där du får bonus.

Konsumtion
35. Handla kläder du behöver. Köp nya kläder vid säsongens slut t ex sommarkäder vid slutet av sommaren när det är rea och vinterkläderna till nästa vinter vid vinterrea. Här kan du spara massor med pengar!
36. Leta kläder i secondhandaffärer eller på nätet – du kan hitta riktiga fynd på loppisar och på vintagesajter på nätet. Du får en personlig stil och sparar samtidigt pengar!
37. Välj hellre produkter med kvalitet som håller och var inte dumsnål. Annars finns det risk att du måste köpa nytt igen och blir dyrare i längden.
38. Undvik impulsköp – lägg saker du vill ha på en inköpslista och vänta minst en vecka. Vill du fortfarande ha det? Köp när det är rea och inte fullpris!
39. Se till att utnyttja cashbacktjänster – använd exempelvis MyBonus eller Cashback Ninja och få pengar tillbaka på dina onlineköp! Här kan du spara hundralappar per månad beroende på hur ofta och hur stora iköp du gör. Läs mer här.
40. Säg upp alla nyhetsbrevsprenumerationer – då slipper du göra onödiga implusköp – skapa sedan en bevakning på vad du verkligen vill ha på exempelvis Prisjakt eller Pricerunner, så får du en notis när det är rea.
41. Undvik extra produktförsäkningar – som konsument har rätt klaga upp till tre år enligt Konsumentköplagen. Du har även garanti och förmodligen en hemförsäkring som redan täcker skador på produkter.
42. Undvik köp på avbetalning – spara tills du har råd att köpa det direkt.
43. Använd alltid prisjämförelsehemsidor! Jämför priser på nätet innan du köper dina prylar så att du hittar det bästa priset.
44. Köp leksaker, presenter och julklappar på nätet i god tid – det är ofta billigare att köpa på nätet än i ett köpcentrum och marknadsplaster. Speciellt under de rådande coronapandemin.
45. Sluta (eller dra åtminstone ner på) snus, tobak och alkohol. Prova en vit månad tillsammans med en kompis för att kunna peppa varandra.
46. Se över alla lån och krediter. Kan du slå samman dina lån och få bättre villkor?
Övriga spartips
47. Sälj kläder du inte använder på nätet. Har du kläder du inte längre använder eller som är för stora eller för små? Sälj dem! Det finns i dag flera köp- och sälj sajter, så som Blocket, Tradera och Facebook Marketplace du kan använda dig av. Du får inte bara en slant i plånboken – kläder som annars bara skulle hänga och samla damm blir till nytta för någon annan.
48. Studerar du? Kolla upp ifall det finns bra studentrabatter! Här finns det hundralappar att spara på vissa tjänster och produkter.
49. Gå på gratis aktiviteter – det behöver inte alltid kosta för att ha roligt! Det finns mängder av aktiviteter och platser att besöka som inte kostar dig ett öre.
50. Får du friskvårdsbidrag via din arbetsgivare? Se till att du utnyttjar förmånen – oavsett om det bara är för att kunna besöka simhallen med barnen på fredagskvällar. Då behöver du endast betala för barnen.
51. Rensa i förråden och sälj på loppis. Här kan du få ihop tusenlappar efter en riktigt ordenlig rensning.
52. Tänk klimatsmart och energisnåla. Sänk din elkostnad genom att till exempel byta ut glödlampor, frosta av frysen, täta fönsterkarmar, stänga av elektronik och byta elavtal. Det finns många sätt minska sin månadskostnad.
53. Skippa badet och ta en snabbdusch – att tappa upp ett badkar med varmvatten är mycket kostsamt. Välj i stället att ta snabba duschar och självklart att stänga av vattnet medan du tvålar in dig.
54. Pratar du ofta på mobilen eller skickar mycket SMS? Överväg att skaffa gratistjänster så som Messenger, Viber och WhatsApp. Detta innebär att du endast behöver ett mobilabonnemang med surf och behöver inte bry dig om samtalstid.
55. Använd rätt betalkort – när du är utomlands se till att det bank- eller kreditkort som används ej har valutapåslag eller någon uttagsavgift. Att vara ute på resande fot kostar redan en del, så var noga med att inte kortet gör det också!
Fler smarta spartips
100 spartips i vardagen | Pengar.se
Spara pengar – 191 spartips | Financer.com
Sju superheta spartips inför sommaren | Sparpatrullen
Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza, MyBonus, Cashback Ninja och Reward Network vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Andrea Piacquadio, Kat Yukawa och Jacopo Maia