Det finns flera olika faktorer som påverkar elpriset. Beroende på hur mycket el du använder så kan elkostnaderna bli en riktigt stor summa varje månad. Men vad kan man då göra för att minska sin elförbrukning? Nedan finns några enkla och smarta energispartips för hur du kan minska din förbrukning av el, värme och vatten i din bostad.

Släck lamporna

Ha som vana att släcka lamporna när du lämnar rummet. Det går åt betydligt mindre energi att släcka och tända lamporna än att låta dem stå på hela tiden. Har du inte LED-belysning kan det vara värt att byta ut alla gamla glödlampor. En halogenlampa kan använda upp till tio gånger mer energi jämfört med en LED-lampa av samma typ. Här kan du göra stora besparingar.

Stäng av med strömbrytaren

Se upp för stand-by läget på din hemelektronik och hushållsapparater! Dessa drar även ström när de är i viloläge. Därför är det bättre att köra med grenkontakter med strömbrytare så att du smidigt kan stänga av dina prylar samtidigt. Beroende på hur många prylar du har kan du spara tusenlappar per år genom att ha som vana att inte låta dessa apparater dra onödig energi i stand-by läge.

Duscha snabbt och effektivt

Det är mycket billigare att ta en dusch istället för att bada. För en vanlig vuxen person kostar det ungefär 500 kronor per år att duscha varje dag. Skulle du istället bada lika ofta kostar det motsvarande 1 500 kronor per år. Ännu dyrare ifall man är fler personer i samma hushåll. Du kan också spara pengar genom att byta ut munstycken och blandare till en som har en minskat flöde. Med snålare varianter kan du spara ett par hundralappar per år genom att förbruka mindre varmvatten.

Undvik handdiskning – diskmasken kan spara pengar

Om du använder diskmaskin: kör alltid med full maskin. Om det är möjligt, stäng av torkfunktionen som drar mycket energi. Skrapa av matrester innan disk istället för att skölja av dem. Använd kortast möjliga diskprogram. Blötlägg disken en liten stund så lossnar matresterna mycket lättare. Handdiska inte under rinnande vatten. Om du diskar en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.

Tvätta på rätt sätt

Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Så undvik att köra halvfulla maskiner. Tvätta i 30 eller 40 grader i stället för 60 grader om det är möjligt – att tvätta vid den högre temperaturen drar dubbelt så mycket energi, men ger inte en mer bakteriedödande effekt. Låt också tvätten lufttorka ute eller inne istället för att använda torktumlare.

Ha rätt temperatur i kyl och frys

I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer. Håll koll genom att lägga in en termometer. För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5-10 procent. Har du en äldre frys behöver du frosta av frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring.

Placera inte stora möbler framför elementen

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.

Koka upp vatten i vattenkokare

Använd vattenkokaren för att koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsakerna. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

Räkneexempel: Om alla svenska hushåll kokade upp två liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka en kastrull på spisen, skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50 000 villor.

Byt till en elhandlare med timdebitering

Ett annat sätt att få bättre kontroll över sin elförbrukning är skaffa en elhandlare som debiterar utifrån marknadspriset varje timme, med eller utan påslag. Detta kallas för spotprisavtal och kräver en timavläst elmätare. Med timdebitering har du störst möjlighet att påverka din elförbrukning genom att aktivt använda el, exempelvis tvättmaskin, diskmaskin, ladda elbilen etc. när det som billigast.

Kolla gärna detta inlägg om du vill veta hur mycket el dina prylar drar.

Är detta något du själv tänker på när det gäller din elförbrukning? Har du några egna tips för att minska din elräkning? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Yana Petkova från Unsplash

Previous articleKlipper Rockerkortet – och byter till Lunar
Next articleGå i pension vid 55?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
aaaaa
aaaaa
28 dagar sedan

Nyfiken… Om man har så värmen ingår i hyran, men inte elen, då blir det väl billigare att handdiska? För varmvattnet kostar inget, men diskmaskinen drar el.