Världsspardagen, eller World Savings Day som det kallas på engelska, har uppmärksammats sedan 1924 för att belysa sparandets potential att bidra till trygghet och frihet.

Dock är nog detta en dag som inte särskilt många känner till, utan det är nog snarare Alla helgons dag och Halloween som uppmärksammans. Så varför finns Världsspardagen? Är det just idag man ska spara extra mycket? Nej, det är inte tänkt att vi ska spara mer än någon annan dag på året just idag, utan syftar på att reflektera kring hur vi använder våra pengar.

Enligt siffror från TNS Sifo och Lindorff så saknar vart tionde hushåll en ekonomisk buffert och ett av fyra hushåll i Sverige klarar inte en oväntad utgift på 15 000 kronor. Och skulle räkningar fördubblas skulle cirka en tredjedel få problem.

Om du har sparat 1 000 kronor i månaden i en genomsnittlig globalfond sedan oktober 2001, så hade du nu haft drygt 300 000 kronor. Om du i stället sparat på motsvarande sätt i en Sverigefond hade du haft över 450 000 kronor. Inte så dåligt!

Här kommer fem spartips för att kicka igång ditt sparande:

1. Spara lite är bättre än inget alls

Inte möjlighet att spara några stora summor? Överväg då att lägga undan en 100-lapp i månaden istället – det är bättre än ingenting! Både Avanza och Nordnet låter dig spara i fonder med minsta köpbelopp på 100 kronor.

Exempel: Lägg undan 100 kronor i månaden med en årlig avkastning på 8% så har du sparat ihop 51 492 kronor på 20 år. Ökar du detta till 200 kronor i månaden har sparkapitalet vuxit till 102 984 kronor!

2. Håll koll på småutgifterna

En energidryck eller godisbit på eftermiddagen. Köp av cigaretter eller snus. Det är många av dessa dåliga vanor som i slutändan kostar oss en massa pengar när man räknar ut hur mycket det blir på ett år. Rada upp alla dina impulsköp under en veckas tid och slå ihop kostnaderna på ett år. Kan du göra något annat för dessa pengar? Öppna upp ett ISK och spara samma summa i aktier eller fonder istället.

Exempel: Du köper en energidryck fem dagar i veckan för 15 kronor styck. Det landar på 3 900 kronor per år.

3. Skaffa en buffert

Om du inte har något sparkonto bör du prioritera ett buffertkonto. Jag har tidigare skrivit ett utförligt inlägg om vikten att ha ett buffertsparande som en ekonomisk livlina. Med en ekonomisk buffert slipper du låna till oväntade utgifter exempelvis ifall bilen går sönder eller du blir långvarigt sjuk eller sjukskriven. En bra buffert bör täcka åtminstone 2-3 månaders utgifter, gärna mer ifall du bor tillsammans med någon eller har barn.

4. Börja med ett automatiskt månadssparande

Det absolut smidigaste är att välja ett fast belopp som en stående överföring direkt från ditt lönekonto. På så sätt slipper du tänka på det. En annan stor fördel är att du kan månadsspara mindre summor samt att du inte behöver oroa dig för att investera vid ”fel” tillfälle, dvs försöka tajma marknaden.

5. Minska dina matkostnader

Ett bra sätt minska dina matkostnader är att planera dina matinköp och storhandla. Där kan du spara en hel del pengar. Köp gärna frukt och grönsaker efter säsong. Du kan även laga storkok för att spara både tid och pengar. Med mycket mat över räcker det också för en lunchlåda till jobbet!

Exempel: Du tar en utelunch fem dagar i veckan och betalar 90 kronor per lunch. På en månad blir det 1 800 kronor. Genom laga mat hemma för cirka 25 kronor per måltid och ta lunchlåda landar matkostnaden på 500 kronor för hela månaden. Du sparar cirka 1 300 kronor i månaden och hela 15 600 kronor på ett helt år.

Du kan även läsa detta inlägg om hur du kan spara tid och pengar genom att handla mat online.

Vad gör du för att spara lite extra till pengamaskinen? Har du några bra spartips? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Josh Chu

Previous articleMånadsredovisning – Oktober 2020
Next articleExtraknäckportföljen – Oktober 2020
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer