En av de viktigaste sakerna du kan göra för att skydda dig själv under Black Friday är att hålla dig medveten om potentiella bedrägerier. Framför allt, se till att alltid hålla din vakt uppe när du handlar online. Att handla säkert på Black Friday är enkelt så länge du är vaksam och vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder.

Här är några tips som hjälper dig att hålla dig säker:

1. Känn din online-återförsäljare väl innan du köper varor från dem

Läs recensioner skrivna av andra kunder för att ta reda på om ett företag har ett rykte om sig att lura kunder. Om företaget har fått flera negativa recensioner, välj en annan återförsäljare att köpa dina varor från – även ifall det kan vara dyrare. Har företaget en riktig postadress (dvs ej postbox) eller e-postaddress (ej gratis variant så som Gmail eller Hotmail)? Gärna telefonnummer också. Är företag svenskt eller baserat utomlands? Är företaget utländskt kan det vara svårare med eventuellt kundserviceärenden ifall något blir fel.

2. Håll koll på priserna

Många butiker skickar ut reklam att de minsann har superreor med fantastiska priser. Men är det verkligen så? Du kan lätt ta reda på detta genom att använda antingen Prisjakt eller Pricerunner för att se vad en viss produkt kostat tidigare. Det händer ibland att vissa företag höjer priserna några månader innan stora reor för att sedan ”sänka” priset rejält. Bara för att det ska se ut som att det är jättebilligt.

3. Se upp för webbplatser som inte har en säker kassabetalningsprocess

Dessa webbplatser samlar vanligtvis in din personliga eller finansiella information, såsom dina bankuppgifter eller kreditkortsuppgifter, utan att göra dig medveten om det. Se till att webbadressen innehåller ”https” i adressfältet innan du skickar in personlig information till en osäkra webbplats.

4. Använd bara säkra betalningsmetoder

Använd ett kreditkort eller betalkort istället för kontanter eller Swish när det är möjligt. Du får mer skydd när du använder ett kreditkort eller betalkort eftersom kreditkortsföretag är ansvariga för debiteringar som görs på deras kort så länge de används på rätt sätt. Använder du kort se till att webbutiken har tvåstegsverifiering aktiverad. Detta ser du genom att ”Verified by Visa” eller ”Mastercard Secure Code” dyker upp vilket ökar säkerheten i betalningsprocessen. Alternativt kan du välja att betala mot faktura vilket innebär att du får varan innan du behöver betala något.

Friskrivning: Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Ashkan Forouzani från Unsplash

Previous article6 skäl till varför du bör börja investera
Next articleFondrobotar eller indexfonder – vilket är bäst?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer