Cashback är ett bra sätt att tjäna pengar på dina inköp. Företaget du handlar hos betalar tillbaka kontant, som du kan använda för att köpa fler produkter eller tjänster.

Vad är skillnaden mellan ett rabattkort, ett belöningskort och cashback? Det kan vara svårt att förstå dessa skillnader när man tittar på kreditkort från olika vinklar. Men vi går igenom alla tre i den här artikeln så det borde hjälpa dig! Många tror att de vet vilken typ eller vilket belöningsprogram som är bäst, men det finns många faktorer som spelar in när man väljer ett. till exempel hur mycket tillgång vill jag ha jämfört med ett incitament som poäng som kan lösas in på köp efter att du har registrerat dig (vilket kanske inte är vettigt om ditt mål inte bara är att maximera rabatterna). Vi tar det steg för steg:

Vad betyder cashback?

Cashback, eller återbäring som det kallas på svenska, är en populär form av kreditkortsinlösen. Du får pengar tillbaka när du använder ditt favoritbetalkort. Det kan vara både ett kreditkort eller debetkort, beroende på företag som erbjuder det. Vanligtvis är det någon form av kreditkort som erbjuds. Bonusen i det här fallet? Det finns inte bara rabatter på inköp, utan också en möjlighet till extra besparingar tack vare de flera kontantincitamenten!

Begreppet kommer från USA

Konceptet uppstod under en tid då människor inte alltid bar runt på stora mängder kontanter så att de kunde användas när som helst. Vilket innebar att bankerna behövde ett annat sätt att motivera sina kunder. Cashback-belöningsprogram är en typ av incitamentsprogram som kreditkortsföretag använder för att motivera sina kunder. Tanken bakom cashback är enkel: när du gör inköp med ditt kort får företaget betalt och de skickar tillbaka en del av dessa pengar i utbyte mot att du använder ditt konto!

Olika typer av cashback

Pengar tillbaka på alla köp

Den vanligaste varianten är att du får pengar tillbaka på alla dina inköp, oavsett om de är stora eller små! Till exempel OKQ8 har ett kreditkort där du får pengar tillbaka i form av värdecheckar. När du handlar med kortet får man bonus på alla varuköp, man kan sedan välja att ta ut bonusen i form av en bonuscheck. Denna bonuscheck löses sedan in till pengar. Fördelen med den här typen av kort är att ifall du köper något till fullt pris får du ändå någon form av bonus och du behöver inte hitta ett bara erbjudande eller vänta på en tillfällig kampanj.

Tidsbegränsad cashback

Denna typ av förmånsprogram kan vara ett attraktivt alternativ om du letar efter konsekventa rabatter. Men de varierande rabatterna gör det svårare att strukturera dina shoppingresor kring dessa roterande erbjudanden. Detta till skillnad från cashback som har konstanta förmåner och som inte ändras ofta som denna typ gör!

Butiksbaserade rabatter

Den här typen av cashbackkort ger dig återbäring när du handlar i en viss butikskedja eller bransch. Vanligt förekommande inom dagligvaruhandel, flygresor och bensinkort. Handlar du frekvent inom dessa branscher finns det goda möjligheter att spara pengar. Ett exempel på detta är ICA Stammis, Klubb Hemköp och Willys+ kundklubb där man får bonuspoäng när man handlar i deras respektive butiker.

Hur väljer man rätt cashback-program?

Det finns många olika cashback-program där ute, så det kan vara svårt att avgöra vilket som är rätt för dig. Här är några tips som hjälper dig att bestämma:

Tänk på dina utgiftsvanor

Brukar du spendera mycket pengar på saker som du kan använda inom en snar framtid, som matvaror eller toalettartiklar? Eller har du dyrare smaker och föredrar att köpa saker som håller i flera år, som elektronik eller möbler?

Om du tenderar att spendera mer när du köper saker som du kan använda snart, kommer du i allmänhet att tjäna mer pengar med ett cashback-program som erbjuder belöningar för saker du köper inom kort. Men om din smak går mot dyrare inköp är det bättre att hålla fast vid ett program som erbjuder belöningar för föremål med större biljetter som elektronik och möbler.

Fundera över din budget

Hur mycket pengar är du villig att spendera varje månad på matvaror, elektronik och andra föremål? Och hur mycket är för mycket att spendera på en månad? Bara du vet hur mycket du är bekväm med att spendera. Men att välja ett program som inte tar upp för mycket av din lönecheck kan hjälpa dig att hålla koll på dina ekonomiska mål.

Det är viktigt att ha i åtanke hur dina utgifter verkligen är innan du registrerar dig för ett cashback-program. Till exempel, om du tror att du kommer att spendera mycket på en specifik kategori av föremål, lönar det sig att hitta ett program som ger dig flest belöningar för den kategorin. På så sätt kan du maximera dina besparingar genom att fatta smarta beslut om vad du ska köpa för pengarna du får tillbaka.

Tänk på dina utgiftsvanor utanför mataffären och elektronikavdelningen

Vissa cashback-program erbjuder belöningar för saker som att shoppa online eller äta ute. Om du har många utgifter online eller går ut och äter ofta, kan du få den största valutan för pengarna genom att välja ett program som låter dig tjäna pengar tillbaka på dessa köp. Och om du betalar för saker som internet eller kabel via din telefonräkning eller kreditkortsräkningar, är det en bra idé att hitta ett cashback-program som också kan erbjuda belöningar för dessa föremål.

Oavsett vilket cashback-program du väljer är det viktigt att vara ärlig mot dig själv om dina utgiftsvanor. På så sätt kan du fatta smarta beslut om var du ska spendera dina pengar och få flest belöningar för det. Själva kör vi med Rocker (värvningslänk) där vi får hela 10% cashback på alla våra köp. Vi betalar även mobilräkning och streamingtjänster via detta kort för att få tillbaka lite återbäring!

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Rocker vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Andrea Piacquadio från Pexels och vektorgrafik av vectorjuice från Freepik

Previous articleSpara 10 procent av lönen för en bättre framtid
Next articleSpara pengar i fonder
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer