Hur mycket vi sparar

Sparkvot är ett begrepp som florerar flitigt på bland finansbloggar och i sociala medier. Vad är en sparkvot och varför ska du bry dig om det? Sparkvoten är hur mycket du kan spara av din lön efter skatt.

Hur räknar jag ut sparkvoten då?

Vi tar ett enkelt exempel nedan:

Inkomster: 10 000 kr
Utgifter: 6 000 kr
(10 000 – 6 000) / 100 = 40% sparkvot


Inkomsterna kan vara allt från lön, bidrag, föräldrapenning, studiemedel eller pension. Utgifterna motsvarar dina fasta och rörliga kostnader, dvs saker som bolån eller hyra, mat, transportkostnader, kläder, mobilabonnemang med mera.

Vad är en rimlig sparkvot?

I boken Så här kan alla svenskar bli miljonärer av Per H Börjesson skriver han att det är bättre att leva på 90 procent av dina inkomster – då kan du automatiskt spara undan 10 procent utan större ansträngning. För majoriteten är detta nog det lättast sättet att börja spara långsiktigt och smart utan stora förändringar. För övrigt är Herr Börjesson också grundare och VD för Investment AB Spiltan och den väldigt populära fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Om man räknar på ett sparande i 40 år med 1 000 kronor per månad och 7% avkastning, med ränta-på-ränta, ger ca 2,5 miljoner kronor. Inte dåligt va? 😉 Och då räknar jag inte ens med den allmänna pensionen eller tjänstepensionen. Kolla själv på valfri ränta-på-ränta räknare, eller den här.

Vad ligger familjen Sparpatrullens sparkvot på? Den brukar ligga på ca 60-70%, vilket kan tyckas vara väldigt hög. Dock är detta med våra sidoinkomster inräknade, som exempelvis Facebook och Tradera försäljningar, cashback och paneler.

Så här får du upp din sparkvot!

Här kommer lite tips vad vi gjorde annorlunda och började tänka på vart våra pengar gick:

1. Se över dina kostnader och konsumtion

Kanske det som hade mest påverkan för vår familj var att verkligen kolla på vad vi spenderade våra pengar! Behöver vi verkligen prenumerera på flera streamingtjänster? Kan vi skippa köpa alla dessa dyra prylar och kläder då de egentligen inte ger något mer värde i våra liv? Jag har nyligen skrivit ett inlägg om just impulsköp som kan vara värt att kolla igenom. 😃

2. Lagar matlådor varje dag

En stor kostnad för oss var allt vi käkade ute. Det kunde vara fika på stan eller den där dyra utelunchen. Här finns det mycket pengar att spara! Och det kan bli minst lika gott också! Finns många bra sidor hur du lagar goda och billiga lunchlådor, exempelvis Portionen Under Tian, Skippa Nudlarna och Fyra Personer 80 kr från Coop för att nämna några!

3. Ett budget/sparande för att belöna dig själv

Något som fungerat bra för oss är att ha en helt separat budget för saker vi vill unna oss själva. Det fungerar som en liten belöning då och då. Kanske istället för att laga middag beställer vi hem mat en kväll eller köper den där prylen man spanat in som äntligen är på rea! På så sätt fick vi bättre koll på vart pengarna gick och slutade slösa på fel saker.

Hur ser din sparkvot ut? Vad är en rimlig sparkvot för dig? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

EKONOMI
Så här kan alla svenskar bli miljonärer (ljudbok)
Per H Börjesson
Uppläsare: Kerstin Andersson
ISBN 9789185771929

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Negative Space

Previous articleEn kvartsmiljon kronor i sparande
Next articleHur mycket pengar krävs för att bli ekonomiskt oberoende?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer